Rasstandaard

e Nova Scotia Duck Tolling Retriever, ook wel bekend als Toller, is een van oorsprong Canadees hondenras dat bekend staat om zijn vaardigheden als jachthond. Dit ras heeft een unieke geschiedenis en een opvallende verschijning.

De rasstandaard van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever beschrijft in detail de kenmerken die dit ras zo speciaal maken.De Nova Scotia Duck Tolling Retriever werd voor het eerst ontwikkeld in de vroege 19e eeuw in de provincie Nova Scotia in Canada. De oorsprong van dit ras is echter niet helemaal duidelijk.

Sommige deskundigen denken dat het ras is ontstaan uit de kruising van verschillende jachthondenrassen, waaronder de Chesapeake Bay Retriever, de Golden Retriever en de Cocker Spaniel. Anderen geloven dat de Toller afstamt van de oude St. John's waterhond, die ook een voorouder is van de Labrador Retriever.

Ongeacht zijn afkomst, de Nova Scotia Duck Tolling Retriever werd ontwikkeld om te helpen bij de jacht op watervogels in de koude, ruige wateren van Nova Scotia. Het ras dankt zijn naam aan zijn unieke jachtmethode, waarbij hij achter een stok of bal aan rent en zo de nieuwsgierigheid van watervogels wekt. Terwijl de vogels naar de Toller kijken, verbergen jagers zich in de buurt en kunnen ze hun schoten lossen.

In de vroege 20e eeuw werd de Nova Scotia Duck Tolling Retriever erkend als een officieel ras door de Canadese Kennel Club en sindsdien is het ras steeds populairder geworden, niet alleen als jachthond, maar ook als gezelschapshond.

Uiterlijk

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever heeft een unieke en opvallende verschijning. Het ras heeft een middelgroot lichaam met een wigvormige kop en scherpe, alerte ogen. De oren van de Toller zijn driehoekig van vorm en staan rechtop, en de staart is dik en pluizig, en wordt in een boog over de rug gedragen.

De vacht van de Toller is dik en waterafstotend, en kan rood, oranje of geel van kleur zijn. Sommige Tollers hebben witte vlekken op hun borst, voeten en staartpunt. Het ras heeft ook een unieke witte bles op zijn voorhoofd, die bekend staat als de "toller blaze".

Hoewel de Toller een middelgroot ras is, is hij zeer atletisch en krachtig gebouwd. Dit is belangrijk omdat Tollers vaak worden gebruikt om te jagen in koud water, wat een grote fysieke inspanning vergt.

Temperament

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever staat bekend om zijn vriendelijke en levendige temperament. Tollers zijn zeer intelligente en actieve honden die graag werken en spelen. Ze zijn ook zeer loyaal aan hun eigenaar en hebben een sterke behoefte aan menselijk contact.

Algemeen voorkomen

Het algemene voorkomen van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever wordt beschreven in de rasstandaard van het ras. De standaard beschrijft hoe het ideale uiterlijk van de Toller eruit zou moeten zien om als een goede vertegenwoordiger van het ras te worden beschouwd.

Volgens de rasstandaard is de Toller een middelgroot ras dat stevig en atletisch gebouwd is. Het lichaam moet evenredig zijn en de ruglijn moet recht en sterk zijn. De schofthoogte voor een volwassen Toller is ongeveer 48 tot 51 centimeter voor een reu, en 45 tot 48 centimeter voor een teef.

Het hoofd van de Toller moet wigvormig zijn, met een brede schedel en een lichte stop. De ogen moeten amandelvormig zijn en goed uit elkaar geplaatst, en de kleur moet amberkleurig zijn. De oren moeten driehoekig van vorm zijn en rechtop staan, en de neus moet zwart zijn.

De staart van de Toller is een van de meest opvallende kenmerken van het ras. Het moet dik en pluizig zijn en in een boog over de rug worden gedragen. Volgens de rasstandaard moet de staart van de Toller in beweging in een roterende beweging worden gehouden, wat bijdraagt aan het vermogen van de Toller om watervogels te lokken en te verleiden.

De vacht van de Toller moet dik en waterafstotend zijn, en kan rood, oranje of geel van kleur zijn. Witte aftekeningen zijn toegestaan op de borst, voeten en staartpunt. De "toller blaze", de unieke witte bles op de voorhoofd van het ras, is ook een belangrijk kenmerk.

Algemeen gezien, de Toller moet er atletisch, krachtig, en zeer alert uitzien, klaar voor actie. Een goed gebouwde en goed geproportioneerde Toller is essentieel voor de fysieke en mentale gezondheid van de hond, vooral omdat deze rassen worden gebruikt voor jacht- en werkhondenactiviteiten.

Samenvatting

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever is een uniek ras dat van oorsprong uit Canada komt en wordt gewaardeerd om zijn vaardigheden als jachthond en gezelschapshond. De rasstandaard beschrijft de kenmerken die een goede vertegenwoordiger van het ras zouden moeten hebben, inclusief het uiterlijk en het temperament.

Als je overweegt om een Toller te adopteren, is het belangrijk om te begrijpen wat het ras inhoudt en wat er nodig is om een Toller goed te verzorgen. Een Toller heeft voldoende beweging, training, en sociale interactie nodig om gezond en gelukkig te blijven. Met de juiste zorg en liefde kan de Nova Scotia Duck Tolling Retriever een geweldige aanvulling zijn op een gezin!

Over de auteur

fleur

Fleur van Hoogh

Eigenaar Nsdtr.nl

Hallo! Mijn naam is Fleur en ik ben een gepassioneerde hondentrainer met een speciale liefde voor het Nova Scotia Duck Tolling Retriever ras. Al van jongs af aan ben ik gefascineerd door honden en hun gedrag. Mijn avontuur begon toen ik mijn eerste Nova Scotia Duck Tolling Retriever in 2017 kreeg. Deze energieke, intelligente en liefdevolle honden hebben een bijzondere plek in mijn hart veroverd.

Als hondentrainer heb ik al jaren ervaring met verschillende hondenrassen, maar mijn expertise ligt bij de Nova Scotia Duck Tolling Retriever. Dit ras, vaak liefkozend “Toller” genoemd, staat bekend om zijn uitzonderlijke jachtvaardigheden, speelse aard en sterke band met hun baasjes. Tollers zijn niet alleen fantastische jachthonden, maar ook geweldige gezinshonden dankzij hun vriendelijke en aanhankelijke karakter.

Op mijn website help ik eigenaren hun Tollers beter te begrijpen en te trainen. Door middel van positieve versterkingstechnieken en begrip van hondengedrag, streef ik ernaar om het beste uit elke hond naar boven te halen. Ik geloof dat een goed getrainde hond niet alleen gelukkiger en gezonder is, maar ook een sterke en gezonde relatie met zijn eigenaar kan opbouwen.